Jan Blokhuijsen gaat na een mislukte winter bij Corendon de doorstart van zijn schaatscarrière gestalte geven bij Team Stressless, de commerciële schaatsploeg van onder anderen technisch manager Bart Veldkamp en de Belg Bart Swings. De Australische Desly Hill wordt in de nieuwe werkomgeving zijn coach.

Jan Blokhuijsen op archiefbeeld Jan Blokhuijsen op archiefbeeldFoto: ANP

„Ik heb voor honderd procent voor het sportieve plaatje gekozen. Ik geloof heilig in het concept en in alle mensen die erbij betrokken zijn”, zegt Blokhuijsen, die in december nog voortijdig zijn seizoen bij Corendon beëindigde en later besloot te vertrekken. Vandaag zal één en ander officieel worden bekendgemaakt.

Volgens Veldkamp krijgt Blokhuijsen (26) bij Stressless wel de individuele vrijheid die hij nodig denkt te hebben en die hij bij zijn vorige werkgevers (TVM, Corendon) op bepaalde momenten miste. In die nieuwe structuur is een cruciale rol weggelegd voor de uit het inlineskaten afkomstige Hill. „Zij werkt volgens de visie dat iedere atleet zijn eigen unieke achtergrond heeft. In Nederland maken we van sporters vaak eenheidsworsten middels vaste schema’s, maar in het buitenland werken ze noodgedwongen anders doordat er weinig mensen zijn of geen systeem is”, aldus Veldkamp. „Desly heeft een authentieke eigen manier van werken, dat spreekt mij aan. Want dat is iets wat ik zelf mijn hele leven heb gedaan. Je moet durven je eigen route te volgen.”

Blokhuijsen, winnaar van olympisch goud en zilver in Sotsji, trainde de afgelopen maanden veel op de skeelers. Bij een gezamenlijk trainingskamp met Hill op Lanzarote, medio april, raakte hij volgens eigen zeggen ’superenthousiast’ over haar trainingsfilosofie. Nu: „Ik denk dat zij de meest ondergewaardeerde coach in Nederland is. Voor mijn gevoel is zij grotendeels verantwoordelijk voor de sprintsuccessen van Ronald en Michel Mulder.”

„Iedere sporter heeft zijn eigen blauwdruk voor succes, maar bij veel ploegen worden sporters in een keurslijf gestopt. Dat wringt soms. De werkwijze die we bij Stressless gaan volgen, lijkt op de wieleraanpak. We vormen een team en op trainingskampen en rond wedstrijden zijn we op elkaar aangewezen, maar daarnaast heeft iedere schaatser zijn ’eigen plannetje’. Bart Swings heeft zijn eigen setting in België waar je hem niet uit moet halen, ik heb mijn mensen in Heerenveen. We krijgen allebei een bepaalde mate van vrijheid, maar nemen nadrukkelijk ook onze eigen verantwoordelijkheid. Door goed, hard en gemotiveerd te trainen en fit te blijven.”

De grootste gemene deler is volgens de voormalig Europese allroundkampioen vooral hun onvoorwaardelijke ’commitment’. „Iedereen stapt er blanco in en gelooft in het concept. Het streven is hier een superprofessionele en succesvolle ploeg van te maken. Op de Olympische Spelen van Pyeongchang 2018 willen we op iedere afstand iemand op het podium hebben.”

„Onze doelstelling past met gemak op de achterkant van een bierviltje: winnen, presteren”, vult Veldkamp aan. De Hagenaar benadrukt dat hij de ploeg zo snel mogelijk verder wil uitbreiden met enkele aansprekende (buitenlandse) schaatsers.

Ook zij zullen dan net als Blokhuijsen voor het sportieve plaatje moeten kiezen. Immers, geld is er (nog) niet. De hoop is gevestigd op aanvullende sponsoring. „Stressless stelt een mooi budget beschikbaar, waarmee we alle kampen kunnen draaien, maar er is inderdaad nog geen geld voor salarissen. Mijn motivatie is echter niet het geld. Ik heb sportief gezien een shitjaar achter de rug. Het is jammer dat het zo gelopen is, maar het heeft me wel aan het denken gezet.”

Oftewel, de prioriteiten zijn weer helder. „Ik wil de onbevangenheid van vroeger terug. Dat is één van de redenen dat ik meer ben gaan skeeleren. Dat wereldje is veel relaxter. Als schaatser ben ik iets te gefocust geweest. Ja, noem het maar een wijze les.”

 

Bron: Telegraaf Frank Woestenburg

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

STG Koggenland

© 2019 Geva Webdesign