Algemene informatie

Organisatie

Shorttrack Koggenland (STK) is aangesloten bij de sectie Shorttrack van Baanvereniging Hoorn (BVH). De BVH is een organisatie die vrijwel alle activiteiten op de kunstijsbaan De Westfries regelt voor schaatsverenigingen. Binnen STG Koggenland organiseert en regelt de commissie Shorttrack alle specifieke activiteiten voor deze discipline.

Shorttrack Koggenland heeft als doel het plezier in de schaatssport in het algemeen en shorttrack in het bijzonder te bevorderen. Dit doen we door onze trainingen uitdagend, afwisselend, technisch en verantwoord aan te bieden. We streven ernaar shorttrack bereikbaar te maken voor iedereen en de trainingen in een gezellige sfeer te laten verlopen.

Het winterseizoen loopt van begin oktober tot halverwege maart, gelijk met het seizoen voor de discipline Langebaan. Daarnaast biedt shorttrack zomerijs aan, start halverwege maart en dit eindigt eind juni. Binnen het shorttrack loopt het wedstrijdseizoen lang door, het begint eind september/begin oktober en eindigt traditiegetrouw met de Easter Cup in Gent (België) met Pasen. Uiteraard is het voor ieder vrij om hieraan deel te nemen.

Shorttrack versus langebaan

De techniek van beide sporten lijkt op elkaar. Hierin kunnen deze disciplines elkaar goed aanvullen. Op de langebaan is er onmiskenbaar een veel langer recht stuk. De bochten zijn daar ook ruimer. De basis van shorttrack is altijd de diepe zit, korte rechte stukken en kortere bochten. Hierdoor is er meer afzet op het rechte eind en kunnen de bochten gemakkelijker worden gemaakt. In het shorttrack worden deze aspecten altijd meegenomen in de trainingen. Skeeleraars/inline skaters en langebaanschaatsers zeggen dan ook altijd profijt te hebben van deze trainingen.

Er is sprake van een groter spelelement bij shorttrack. Je strijdt met elkaar om de eerste posities in een groep. Dit is vergelijkbaar met de wedstrijden bij het inline skaten.  En net als bij de marathon is de snelste langebaan schaatser niet zo maar de beste shorttracker. Dat maakt shorttrack interessant om (erbij) te beoefenen.

Shorttrack is een net zo’n veilige sport als langebaan- en/of marathonschaatsen. Dit is omdat we werken met grote kussens langs de boarding. Als iemand valt komt hij/zij in de zachte kussens terecht. Dit is ook om de 400m baan bij langebaan het geval. Iedereen die het ijs betreedt is verplicht een (gecertificeerde) schaatshelm te dragen. Ook wordt er snijbestendige en beschermende kleding gedragen, bijvoorbeeld nekbeschermer, snijbestendige handschoenen, knie en scheenbeschermer en snijbestendige enkelbeschermers.

Een ronde in de langebaan is 400meter lang. Bij het shorttrack is deze 111,11 meter.

Samengevat

VOOR WIE? Voor jong, oud, gevorderde en beginner. Wedstrijdrijder en recreant.
WAT? Trainen in niveaugroepen: aangepast aan snelheid en vaardigheden
WAAR? Op de 30 x 60 baan van ijsbaan De Westfries in Hoorn.
WANNEER? Vrijdag

Trainingstijden 

Klik hier voor de trainingstijden en tarieven.