Wanneer je bij STG Koggenland traint, kun je ook meedoen aan schaatswedstrijden. Dat is erg leuk en je leert er veel van. Hier lees je in het kort hoe het rijden van schaatswedstrijden werkt.

Je hebt een KNSB licentie nodig

Allereerst heb je een licentie van de KNSB nodig om mee te mogen doen met wedstrijden. Deze wedstrijd-licentie moet je zelf aanvragen en aanschaffen bij de KNSB via de site KNSB.nl. Hoe je dat doet, kun je vinden in onze staat in deze Instructie aanschaf wedstrijdlicentie.

Inschrijven via inschrijven.schaatsen.nl

Wanneer je een licentie aangeschaft hebt, mag je gaan deelnemen aan wedstrijden. In onze jaarkalender vind je de wedstrijden van STG Koggenland op De Westfries. Je kunt je hiervoor inschrijven op de speciale website inschrijven.schaatsen.nl. (onderdeel van Schaatsen.nl). Kies voor ‘Langebaan’ (zo worden wedstrijden op de 400m baan genoemd) en voor ijsbaan Hoorn. In de Instructie inschrijven wedstrijden hebben we uitgelegd hoe je je precies inschrijft.

De wedstrijd zelf

Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, zodat je kunt inlopen en de startlijst kunt bekijken. Die startlijst hangt bij de ingang en je kunt een eigen exemplaar kopen in de juryruimte boven. Op de startlijst staat in welke rit je moet rijden, tegen wie en in welke baan je start. De baan waarin je start, bepaalt ook welk kleur bandje je om je rechterarm moet doen:

  • Wit: Binnenbaan (1e paar in kwartet)
  • Rood: Buitenbaan (1e paar in kwartet)
  • Geel: Binnenbaan (2e paar in kwartet)
  • Blauw: Buitenbaan (2e paar in kwartet)

Luister goed naar de speaker. Deze geeft aan wanneer je je gereed moet houden voor de start. Bij de start volg je de aanwijzingen van de starter op en na het startschot probeer je zo hard mogelijk te schaatsen.

Ouders

De ouders van de rijders mogen NIET op de binnenbaan blijven tijdens de wedstrijden. Het helpen bij het aantrekken van de schaatsen bij de jongste pupillen is uiteraard toegestaan. Daarna moet je echter het middenterrein verlaten en naar de buitenzijde van de baan gaan via de looptunnel. Tijdens een baanverzorging mag je natuurlijk wel even naar het middenterrein, maar als de wedstrijd weer start die je het middenterrein meteen te verlaten. De scheidsrechter kan de wedstrijd stilleggen als er ouders op het middenterrein blijven hangen, wat nadelige consequenties kan hebben voor alle rijders. Houd je daarom alstublieft aan deze regel.