Shorttrackwedstrijden

De afstanden die gereden worden in het shorttrack zijn de 222, 333, 500, 777, 1000 en de 1500 / 3000 meter. Waar het bij de langebaan gaat om snelste tijden gaat het bij shorttrack om als eerste over de streep te komen. Vaak gaat de derde plek voor een plaatsing in finale o.b.v. de snelste tijd. Men neemt deel aan heats. In tegenstelling tot de langebaan sta je met meerdere deelnemers aan de start. De eerste 2 gaan door naar de kwartfinale. Vanuit daar gaan de eerste twee door naar de halve finale en vanuit daar 2 door naar de finale. Daarbij wordt dan afhankelijk wat de wedstrijdleiding heeft bepaald nog de tijdsnelste toegevoegd.  De laatste 2 van de halve finale gaan naar de B-finale. Iedereen rijdt dus evenveel wedstrijden. Het is dus niet zo dat je maar één wedstrijd rijdt en weer naar huis mag. Als je een overtreding maakt, bijvoorbeeld hinderen of valse start, krijg je een penalty. Je mag gewoon nog schaatsen die wedstrijd, alleen kom je bijvoorbeeld in de B-finale i.p.v. in de A-finale. Ook kan je hierdoor alsnog een plek in een A-finale toegewezen krijgen, ondanks dat je je niet wist te plaatsen, door fout van een ander.

Een heel leuk en spectaculair onderdeel is de ‘Relay’, ook wel aflossing genoemd. Het is een wedstrijdvorm waarbij leden van het zelfde team elkaar moeten afwisselen. Iedereen krijgt een kleur helm/cap op als team. Dit zijn meestal 3 tot 5 rijders afhankelijk van de aantal deelnemers. Soms van je eigen club, maar ook vaak gemengd met andere verenigingen. Zo leer je elkaar goed kennen.

De teams zijn te herkennen aan de helmcaps en er rijden drie tot vier teams in de baan. De jeugd begint met een afstand van meestal 2000m. Op internationaal niveau moeten de heren 5000m (45 rondes) en vrouwen 3000m (27 rondes).  Als het snelste team nog twee rondes moeten hoor je het schot (startschot) en mag je nog maar 1 x wisselen. De laatste rijder rijdt de laatste twee rondes uit. Bij de laatste ronde hoor je de bel  Als je valt moet je teamgenoot eerst de persoon die gevallen is aantikken en dan de baan vervolgen. Zo blijf je altijd kansen houden. Het ziet er altijd erg spectaculair uit en is heel leuk om met elkaar te doen.

Regiocompetitie

Deze wedstrijden worden gehouden op de ijsbanen van bijvoorbeeld: Utrecht, Alkmaar, Hoorn en Den Haag. De wedstrijden hebben een officieel karakter en duren veelal een groot deel van een niet werkdag. De resultaten worden gepubliceerd op shorttrackonline. Dit is een internationale shorttrackwebsite. Wanneer de uitslagen voldoen aan de bepaalde normen kan een rijder promoveren. Als je voldoet aan de limieten is het mogelijk om op landelijk en of op Europees niveau te gaan rijden. Landelijk heet dit de KNSB Cup en Europees de Starclass.

Iedereen die lid is van een vereniging die aangesloten is bij de KNSB en in het bezit is van een wedstrijdlicentie, kan aan deze competitie mee doen. Het aanmelden voor shorttrack wedstrijden gaat anders dan voor skeeler en/of langebaanwedstrijden. Opgave gaat altijd via shorttrack@stgkoggenland.nl en eventuele deelnamekosten van de competitie of dagdeelname gaat via http://inschrijven.schaatsen.nl

Interclubwedstrijden

De ijsbanen van Hoorn, Alkmaar, Haarlem en Amsterdam organiseren een interclubcompetitie. Deze wedstrijden hebben een wat minder officieel karakter hebben. De competitie is vooral bedoeld voor trainingsleden die het wedstrijdrijden een keer willen ervaren.

Voor info over shorttrackwedstrijden en trainingen : shorttrack@stgkoggenland.nl